Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Boris haalt uit naar Theresa May over de Brexit – vandaag mag de premier terugslaan
Het Brexit-plan van premier Theresa May blijft een dankbaar mikpunt voor tegenstanders van haar beleid binnen de Conservatieve partij. Tijdens een toespraak dinsdag op het partijcongres in Birmingham haalde Brexiteer Boris Johnson fel uit naar May.
Maar met het naderen van de deadline voor het vertrek van het VK uit de Europese Unie en het gebrek aan een duidelijk alternatief voor Mays plannen lijkt de kans niet enorm groot dat de Conservatieven het aandurven om May op dit moment te vervangen. Woensdag spreekt May het congres zelf toe.
2. Minder hypotheekaanvragen, oversluiters steeds dominanter
Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal van dit jaar gezakt met 5 procent tot 92 duizend, vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dat meldt HDN, een aanbieder van hypotheeksoftware.
De daling heeft vooral te maken met een verminderde vraag van starters die door de stijgende huizenprijzen moeilijker een huis kunnen kopen. Bij de hypotheekaanvragen worden oversluiters die een bestaande hypotheek aanpassen steeds dominanter. Dat is ook te zien bij het grote aantal aanvragen voor bestaande aflossingsvrije hypotheken.
3. Lega-leider Salvina haalt uit naar EU, maar Italië lijkt toch bang voor financiële markten
De grootste bedreiging voor de Italiaanse regering lijkt niet Brussel, maar de financiële markt. De marktrente voor Italiaanse staatsleningen is de afgelopen dagen verder opgelopen, nadat bekend werd dat de populistische regering van Lega en de Vijfsterrenbeweging de uitgaven flink wil verhogen, zonder financiële dekking.
Lega-leider Matteo Salvini sloeg dinsdag dreigende taal uit richting Brussel, maar tegelijkertijd lijkt de regering de plannen om het begrotingstekort verder te laten oplopen te willen versoberen.
4. 'Trump kreeg $413 miljoen van zijn vader via belastingtrucs'
Is Donald Trump een selfmade miljardair? Nee, claimt The New York Times. De krant onderzocht meer dan 200 belastingaangiftes van Trumps en zijn broers en zussen.
'The Donald' kreeg op jonge leeftijd al grote sommen geld uit het vastgoedimperium van vader Fred. Op zijn achtste zou hij al miljardair zijn geweest. In totaal ontving Donald minstens 413 miljoen dollar, volgens The New York Times. Daarover zou hij via verschillende trucs slechts 5 procent belasting hebben betaald.
5. TomTom veert op na welkome deal met BMW en Peugeot-Citroën
TomTom heeft een overeenkomst getekend met het Duitse BMW voor de levering van verkeers- en navigatiediensten aan de auto’s van het bedrijf. Ook heeft het bedrijf het contract met het Franse autoconcern PSA, moeder van onder meer Peugeot, Citroën en Opel, verlengd tot 2025. De deals werden getekend op de autoshow van Parijs, er werden geen financiële details gemeld.
Op de Amsterdamse beurs ging het aandeel TomTom flink omhoog na het nieuws: uiteindelijk won het 4 procent. Recent stond de koers van TomTom nog flink onder druk door zorgen over stappen van Google op de automarkt.
6. Trump bespot Kavanaugh-getuige Christine Blasey Ford
Nog maar een paar dagen geleden zei president Trump dat Christine Blasey Ford, die kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh van aanranding beschuldigt, een "geloofwaardige getuige" is. Maar dinsdag leek dat allemaal veranderd en maakte hij haar in een speech belachelijk.
"Hoe ben je thuis gekomen? Dat weet ik niet meer. Wanneer gebeurde dit? Dat weet ik niet", praatte hij haar na - een tekst die verdacht veel lijkt op de column van Youp van 't Hek over de kwestie. De advocaat van Ford kan de uitlatingen van de president niet waarderen. "Dit is een wrede en gemene aanval op Ford. Het is geen wonder dat ze doodsbang was om haar verklaringen af te leggen", schrijft hij in een verklaring.
7. Aandeel werkende armen ligt in Nederland hoger dan in België en Denemarken
Het aandeel werkende armen in Nederland is gegroeid van 3,1 procent in 2001 naar 4,5 procent in 2015. Inmiddels telt Nederland zelfs relatief meer werkende armen dan België en Denemarken, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Het gaat om mensen die wel werken, maar een besteedbaar inkomen hebben onder de armoedegrens. Dat zijn vaak zzp'ers, alleenstaanden en mensen met een migratie-achtergrond.
Al sinds 1990 neemt het aandeel werkende armen gestaag toe. Tussen 2001 en 2014 is de teruglopende koopkracht door de achterblijvende loonontwikkeling waarschijnlijk de grootste oorzaak.
8. LeasePlan blaast beursgang nieuw leven in
Een half jaar nadat LeasePlan een notering aan de Amsterdamse beurs uitstelde, lijkt het erop dat de ambitie een nieuw leven wordt ingeblazen. Analisten van betrokken banken beginnen deze week aan hun rondgang langs institutionele beleggers, zeggen anonieme bronnen tegen het Financieele Dagblad. Dit voorjaar vond het bedrijf nog dat het meer tijd nodig had om beleggers uit te leggen waarom LeasePlan meer waard is dan zijn concurrenten.
9. Meer files door mooi zomerweer
Het was afgelopen zomer een stuk drukker op de weg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De filezwaarte, de lengte van een file vermenigvuldigd met de duur, steeg met 13 procent, blijkt uit cijfers van de ANWB. De extra drukte werd waarschijnlijk veroorzaakt door het vele recreatieverkeer door de mooie zomer. Ook de bermbranden zorgden voor extra oponthoud.
Volgens De Telegraaf was de A27 tussen Utrecht en Breda deze zomer traditioneel de weg met de meeste files. Daarna volgt de A4 in beide richtingen en de A58 tussen Breda en Eindhoven.
10. Bol.com verkoopt nu ook wijn, speciaalbier en sterke drank
Bol.com verkoopt vanaf woensdag ook drank. Klanten kunnen via de site onder meer wijn, speciaalbier en sterke drank kopen. Het platform zegt dat bij aflevering van de drank aan de deur wordt gecontroleerd of de koper wel achttien jaar of ouder is.
“Voldoe je niet aan de leeftijd? Dan zijn ze genoodzaakt om het pakketje weer mee terug te nemen”, staat in een melding die consumenten op de site te zien krijgen als ze alcoholische drank bestellen.
Nieuws gemist? Lees hier de belangrijkste punten van gisteren.
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:
- ‘Dit kan het einde van het bedrijf betekenen’ – hoe de Stint van populaire e-bolderkar naar verboden voertuig ging
- 14 redenen waarom het leven in Almere beter is dan in Amsterdam – en 2 (kleine) nadelen
- Vaste lasten flink omhoog in 2019: gemiddeld huishouden betaalt € 700 meer